home meubelen decoratie

Hoe kan ik kleuren harmonieus combineren ?

Kleuren maken ons dagelijks leven zoveel leuker. Een wereld zonder kleur zou voor velen erg saai zijn.
Maar kleuren combineren is niet altijd gemakkelijk. Professionele interieurdesigners raden aan niet meer dan drie kleuren tegelijk te gebruiken. Maar hoe moet je dat doseren om een evenwichtig interieur te verkrijgen? Durf zonder je te vergissen, en lees verder !


Het geheim van een mooie kleurschakering


Het geheim van een mooie kleurschakering

Voor een colorimetrische harmonie in een ruimte wordt de 60-30-10 regel aangeraden.
Dat betekent dat de dominante kleur, die op de muren terug te vinden is, 60 % van het oppervlak beslaat.
Deze kleur bepaalt de sfeer en het tempo. De secundaire kleur, die staat voor 30 %, is vooral terug te vinden in de meubels.
De resterende 10 % is voor decoraties zoals een schilderij of een vaas. Maar hoe kan ik een pefecte eenheid creëren én deze regel toepassen ?

Hoe kan ik de chromatische cirkel gebruiken ?

Hoe kan ik de chromatische cirkel gebruiken ?


Deze schijf is gebaseerd op de kleuren in het licht.
Dit wiel met talloze tinten geeft de 12 primaire kleuren en hun afgeleiden weer. Dankzij dit concept, kun je in detail de kleuren bekijken voordat je de juiste kleur voor jouw inrichting kiestr :

De monochrome kleuren : deze kleuren omvatten alle gradaties van de meest donkere naar de meest lichte tinten. Combineer ze om met contrasten te spelen.

Aanvullende kleuren : eenvoudig te herkennen want deze kleuren liggen recht tegenover elkaar op de cirkel. Blauw en oranje of rood en groen zijn goede voorbeelden. De beste manier om ze te combineren is één van de twee als dominante tint te gebruiken en de andere subtieler toe te passen om de eerste kleur te onderstrepen.

Analoge kleuren : hier gaat het om drie tinten die naast elkaar op de cirkel liggen. De associatie van de drie zorgt voor een zachte nuance met weinig contrast, altijd een succes.
5 te vermijden fouten

5 te vermijden fouten

  • Gebruik niet te veel kleuren in één ruimte. Het geheim is de kleuren subtiel te mengen voor een mooi effect.

  • Ga niet voor een compleet andere stijl in elke kamer. Gebruik kleine accessoires zoals kussens om een kleur opnieuw uit te laten komen. Maak gebruik van de vele nuances die elke kleur biedt.

  • Behoud een stijl, combineer niet te veel verschillende motieven en patronen. De regel is aparte modellen te kiezen in vergelijkbare kleuren of omgekeerd in verschillende kleuren.

  • Of het nu gaat om mode of het verfraaien van je interieur, ga niet voor een total look: alles wit, alles paars, alles van hout, enz.

  • De trompe-l’oeil is een gedurfde keuze. Of het springt onmiddellijk in het oog, of het heeft geen enkel effect. Als je naar een unieke en gepersonnaliseerde inrichting op zoek bent, vermijd dan aankopen online. Reclame blijft een slechte adviseur.

Author Name
Valerie,
8-10-2023