Kerstmis home decoratie

Kerstballen, de oorsprong van traditie

De kerstboom, die een prominente plaats inneemt in onze huizen, is versierd met de mooiste versieringen om de feestdagen te vieren. Maar waar komt de traditie van het versieren van de kerstboom met kerstballen vandaan? Hier volgt een terugblik op de geschiedenis van het versieren van kerstbomen, van de oorsprong tot nu.

boule de noel

De oorsprong van kerstboomdecoratie

Tegenwoordig is de traditionele kerstboom versierd met kerstballen, klatergoud en andere kleine decoratieve voorwerpen, en niet te vergeten de ster in de top. Maar dat was niet altijd zo!

Om de oorsprong van het kerstboomgebruik te ontdekken, moeten we terug naar de tijd van de Kelten. Tussen 2000 en 1200 voor Christus werd aan elke maanmaand een boom gekoppeld. Op 24 december, de dag waarop de zon werd herboren, koos men de spar, die de bevalling symboliseert. Voor de heidense rite van de winterzonnewende werd de boom versierd met fruit, bloemen en tarwe. De boom werd later door de kerk overgenomen om op 25 december de geboorte van Jezus te vieren.

In de 16e eeuw werd het gegarneerd met rode appels als symbool voor de boom van het paradijs. Later, in de 17e eeuw, werd het versierd met papieren rozen, als verwijzing naar een bijbels vers. In de 18e eeuw verschenen er versieringen die niets met religie te maken hadden. Om de boom een glanzend uiterlijk te geven, werden er metalen strips aan bevestigd. Tussen de 18e en 19e eeuw kreeg de kerstboom een gastronomisch uiterlijk, tot groot genoegen van de kinderen. Snoepjes, cake, appels en andere lekkernijen sierden de takken. Aan het einde van de 19e eeuw werd de boom glanzender en kostbaarder, met de toevoeging van metalen engelen, vergulde dennenappels, engelenhaar en slingers.

In 1858 verscheen de beroemde kerstbal. Het doel was om appels te suggereren, die dat jaar afwezig waren door droogte.

boule de noel

De kerstboom van vandaag versieren

De kerstbal werd oorspronkelijk gemaakt van geblazen glas, maar is nu verkrijgbaar in allerlei vormen en materialen. Van plastic bollen tot glazen dennenappels, ze staan naast allerlei personages, van de kerstman tot sneeuwpoppen. De trend gaat ook in de richting van zelfgemaakte producten. Deze originele kerstballen worden in de familie gemaakt van hout of papier-maché en geven de kerstboom een persoonlijk tintje op een natuurlijke en betaalbare manier. Verlichte kerstballen zijn ook erg populair. Als resultaat van de nieuwste technologische innovaties kunnen inductieknutsels worden bediend via Wi-Fi, rechtstreeks vanaf je smartphone.
 
Kerstornamenten van natuurlijke of lichtgevende materialen - de keuze is aan jou!

boules de noel
Author Name
La Redoute,
23-11-2023