home linnengoed

Hoe huishoudlinnen bewaren?

Lakens, dekbedovertrekken, handdoeken, gordijnen - huishoudlinnen is onmisbaar! Met een efficiënt opbergsysteem kun je er gemakkelijker bij en leef je in een georganiseerde, gezonde leefruimte. Hoe berg je je linnengoed op? Ontdek onze 5 essentiële tips!


Leer hoe je beddengoed opvouwt voordat je het opbergt

Het opvouwen van je beddengoed is de eerste stap die je moet zetten voordat je het opbergt in je ladekast of kast. Door beddengoed op de juiste manier op te vouwen, bespaar je ruimte en behoud je hun vorm.

Als uw huishoudlinnen bestaat uit stoffen van verschillende materialen, moet elk item nauwkeurige vouwregels volgen om kreuken te voorkomen. Linnen is bijvoorbeeld een natuurlijke vezel die heel gemakkelijk kreukt. Dus als je lakens, kussenslopen of kussenovertrekken van dit materiaal hebt, vouw ze dan maximaal 3 keer om de vezels perfect glad te houden na het strijken.

comment plier le linge de maison
Katoenen of zijden beddengoed kun je in 4 of 6 keer vouwen om zoveel mogelijk ruimte te besparen. Wat badhanddoeken betreft, denk eraan om ze in de lengte in 2 te vouwen en dan rollen te vormen die je vervolgens in rieten manden kunt opbergen.


Huishoudlinnen sorteren voordat het wordt opgeborgen

Om je huishoudlinnen in de best mogelijke staat te houden, moet je een rustige routine aanhouden. In het ideale geval maak je een schema om je lakens, gordijnen en handdoeken op regelmatige tijdstippen schoon te maken.

A quelle fréquence laver son linge
Gordijnen moeten elk nieuw seizoen worden schoongemaakt. Vooral als je van lichte gordijnen in de zomer naar zware gordijnen in de winter gaat. Beddengoed moet ook worden gesorteerd als je het wast. Om je bed perfect schoon en hygiënisch te houden, is het aan te raden om je beddengoed om de 3 dagen te verschonen. Je kunt het dan sorteren in een daarvoor bestemde bak voordat je het strijkt. Handdoeken en keukendoeken moet je elke dag of zelfs om de 2 dagen vervangen. Het sorteren van je linnengoed is dus een belangrijke activiteit die het opbergen ervan sterk vereenvoudigt. En door het sorteren van je linnengoed te organiseren, maak je het jezelf ook gemakkelijker om erbij te kunnen!


Kies luchtige, geurige opbergruimtes

Om het opbergen van je woontextiel functioneel en praktisch te maken, kies je voor opbergruimtes die goed geventileerd en geparfumeerd zijn! Want het is veel leuker om huishoudtextiel te gebruiken dat zijn frisheid en netheid heeft behouden.

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in je huis kun je kiezen voor centrale opslag. Plaats bijvoorbeeld in de gang een wandkast om al je textiel op één plek te organiseren. Voor extra gebruiksgemak moet er een speciale ruimte zijn voor elk type linnengoed. Je kunt ook een plek reserveren om badjassen op te hangen en gastendoekjes op te bergen. Gebruik vacuümzakken om ruimte te besparen bij seizoensgebonden linnengoed zoals dekbedden, dikke dekens, plaids of gordijnen.

En last but not least: linnengeur geeft je kleding een frisse uitstraling! Je kunt bossen gedroogde bloemen in je kasten leggen, essentiële oliën verstuiven of gewoon geurdoekjes gebruiken.


Het juiste opbergsysteem aanpassen aan de ruimte

Als je kiest voor een gedecentraliseerd opslagsysteem, d.w.z. het verdelen van je linnenopslag over verschillende kamers, dan zijn er een aantal oplossingen.

Beddengoed kan in luchtdichte dozen onder je bed worden gestopt. Deze discrete oplossing is ideaal als je in een flat woont waar je weinig ruimte hebt. Badlinnen is gemakkelijker op te bergen in de badkamer. Afhankelijk van het aantal personen in je gezin kun je handdoeken en handschoenen opbergen onder de wastafel of in een speciale kast.

optimiser le rangement du linge de maison
Voor gordijnen en dekbedden, die zwaarder en omvangrijker zijn, is de eenvoudigste opbergoplossing het gebruik van vacuümzakken. Zo maximaliseer je de beschikbare ruimte in je kasten en bescherm je je textiel tegen stof en vocht.


Huishoudlinnen toegankelijk maken voor het hele gezin

Om zoveel mogelijk onafhankelijkheid te geven aan alle gezinsleden, ongeacht hun leeftijd, maak je je huishoudlinnen toegankelijk! Wil je dat je tieners zelf hun lakens kunnen verschonen? Leg het textiel waar ze het gemakkelijk kunnen vinden: in het onderste gedeelte van de gangkast, in een ladekast die voor hen gereserveerd is of onder hun respectievelijke bedden. Hetzelfde geldt voor handdoeken in de badkamer.

rendre le linge de maison accessible à toute la famille

Kies voor lage planken zodat je ze makkelijker kunt pakken. Kussenovertrekken en tafelkleden zullen zeker hun plaats vinden in een dressoir in de woonkamer of eetkamer. En keukendoeken worden natuurlijk opgeborgen in een lade in dezelfde kamer!
 
Author Name
La Redoute,
29-11-2023