Lamp, kabel
Voor een halogeenlamp of plafondlamp biedt deze online verlichtingswinkel een ruim assortiment lampen en verlichtingskabels. Er zijn verschillende soorten bevestiging: inschroefbare lampen en bajonetlampen. Om energie te besparen, kun je kiezen voor energiezuinige LED-lampen. Ze gaan veel langer mee dan gloeilampen en geven zowel binnen als buiten perfect licht.Hoewel LED-technologie betekent dat je je lampen niet zo vaak hoeft te vervangen, kan het nuttig zijn om meer te weten te komen over lampen in het algemeen om de juiste modellen voor de juiste verlichting te kiezen.
Lampen in detail
Voordat je de perfecte keuze maakt, is het essentieel om meer te weten over deze lampen. Laten we beginnen met de LED-lamp, het zuinigste model op de markt (tot 90% goedkoper dan de archaïsche gloeilamp). De gemiddelde levensduur is ook een zeer aantrekkelijk verkoopargument, want dit type lamp kan wel 20 jaar meegaan. Hij wordt niet warm en kan dus overal worden gebruikt (binnen of buiten). Hij is verkrijgbaar in verschillende wattages: krachtig of marker. Het eerste model is ideaal voor het verlichten van een kamer. Het tweede model is perfect voor het creëren van sfeerverlichting.
Compacte fluorescentielampen of spaarlampen gaan lang mee (tot 12 jaar) en verbruiken 80% minder energie dan gloeilampen. Ze lichten goed op en zijn ideaal voor woonkamers. Het enige nadeel is dat ze geleidelijk aangaan. Je krijgt dus na een paar seconden het volle vermogen. Het is dus niet de ideale lamp voor een hal of entree. Dit type lamp kan niet worden gebruikt met een dimmer.
De eco-halogeenlamp heeft een levensduur van 1 tot 2 jaar. Hij kan worden gebruikt met een dimmer en biedt een uitstekende helderheid.
Er zijn ook gloeilampen. Deze zien er net zo uit als gloeilampen, maar gebruiken LED-technologie. Ze voegen een heel eigentijds vintage tintje toe.
De juiste lamp kiezen
Er zijn verschillende criteria waar je rekening mee moet houden voordat je een gloeilamp koopt. Of het nu LED of halogeen is, de lamp heeft een lampvoet die kan verschillen. Zorg er vooral voor dat je de juiste lampvoet voor je armatuur kiest. Deze kan op schroefbasis (E27, E14), bajonetbasis (B22) of pinbasis (GU4, GU5.3, GU6.35 of GU10) zijn. Het laatste type is over het algemeen voorbehouden aan spots.
Je moet ook rekening houden met het vermogen (de intensiteit), afhankelijk van hoe hij wordt gebruikt en de sfeer die je wilt. Tegenwoordig spreken we niet meer in watt, maar in lumen. Het equivalent is 1521 lumen voor een gloeilamp van 100 watt, 1055 lumen voor een gloeilamp van 75 watt, 806 lumen voor een gloeilamp van 60 watt en 230 lumen voor een gloeilamp van 30 watt. Hoe meer lumen, hoe helderder het licht.
Je moet beslissen of je koel of warm licht verkiest. Het eerste is ideaal voor een keuken. De tweede is perfect voor een gezellige woonkamer. Deze kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin (k). Tussen 5500 en 6000 k is dit koud licht. Tussen 2700 en 3300 k is het warm licht met gele tinten. Tussen (4200/4500 k) wordt het licht als neutraal beschouwd met een helder wit.
De lichtbundel is ook een punt dat niet over het hoofd mag worden gezien. Hoe kleiner de bundelhoek (uitgedrukt in graden), hoe geconcentreerder het licht. Een hoek van minder dan 30° geeft gericht licht, ideaal om bijvoorbeeld een kunstwerk te verlichten. Tussen 30 en 45° verlicht de hoek een werkoppervlak. Tussen 45° en 60° is het licht breder zonder opdringerig te zijn. Een hoek van meer dan 60° verlicht een hele kamer.
De vorm van de lampen kan ook een belangrijke rol spelen. Standaardmodellen zijn druppelvormig en passen bijna overal. Gloeilampen zijn ideaal voor decoratieve verlichting, terwijl gloeilampen perfect zijn voor kroonluchters. Bolvormige lampen worden gebruikt voor spotlights. Reflectorlampen accentueren de helderheid en zijn ideaal voor vloerlampen.
Tot slot kun je kiezen voor een connected lamp die je bedient via je smartphone (inschakelen, dimmen, enz.). Als je een dimmer gebruikt, moet je een dimbare lamp kiezen.